Vad är det egentligen som gäller när du som arbetsgivare ska bjuda personalen på fika? Och finns det fler förmåner att erbjuda för att skapa lite extra trivsel för de anställda?
Vi ska börja med att besvara det här inläggets huvudfråga. Och ja, semlan är avdragsgill och även skattefri för den anställda om vissa kriterier är uppfyllda. Den räknas nämligen som personalvårdsförmån.
Syftet med personalvårdsförmåner är att de ska bidra till trivsel på arbetsplatsen. En personalvårdsförmån är skattefri för den anställde och avdragsgill för arbetsgivaren om följande kriterier är uppfyllda och det är att de ska:
- vara av mindre värde
- rikta sig till hela personalen
- inte gå att byta mot kontanter
Det är också viktigt att tänka på att om du erbjuder enklare förtäring finns ett maxbelopp som är avdragsgillt med högst 60 kr ex moms per person och tillfälle. Du får inte heller handla något som kan anses ersätta en måltid.
Men en semla kan ju (om den inte är extrem i sitt utförande😊) varken anses ersätta en måltid, och (förhoppningsvis) understiger den ju även 60 kr ex moms/person. Så det är bara att bjuda de anställda på semlor med gott samvete.
Men det finns några fler personalvårdsförmåner som kan var värda att känna till och som kan skapa lite pepp i vardagen för de anställda. Nedan skall vi gå igenom ett par till.
Kaffe, te och frukt
Även kaffet till semlan är avdragsgillt för arbetsgivaren och skattefritt för den anställde.
Kaffe, te och frukt räknas som enklare förtäring och förfriskningar som inte ersätter en måltid, så det går bra att tillhandahålla på arbetsplatsen för att skapa mer trivsel.
Friskvårdsbidrag eller naturaförmån
Något av de kanske vanligaste och mest uppskattade personalvårdsförmånerna är friskvårdsbidraget. Det innebär att du om ovan kriterier är uppfyllda kan ge de anställda ett bidrag som de kan använda till enklare aktiviteter med inslag av motion eller annan friskvård, såsom exempelvis gymkort eller massage.
Friskvårdsbidraget får vara högst 5 000 kronor ink moms per person och år. För aktiviteter som saknar inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta maximalt 1 000 kr per tillfälle för att vara av mindre värde och skattefritt.
Det finns även en möjlighet för arbetsgivaren att själv bestämma aktiviteten och betala för den, och det kallas då naturaförmån. Det kan till exempel vara att personalen har tillgång till ett gym på arbetsplatsen eller att arbetsgivaren bestämmer ett gym och betalar gymkorten direkt. Precis som övriga personalvårdsförmåner behöver alla anställda ha tillgång till förmånen. Skillnaden mot frisvårdsbidraget är då att det inte finns en fast beloppsgräns på vad som är av mindre värde.
Det går även att kombinera friskvårdsbidraget med naturaförmånen.
Vill du bolla vidare kring vad som gäller, eller har andra frågeställningar kring företagets ekonomi?
Vi på Reconomica finns här för att hjälpa dig.
Kontakta Kristina på kristina.bengtsson@reconomica.se